söndag 3 februari 2013

Bröd med baljväxter

Bröd med baljväxter

12 små eller 2 limpor
  • 250 g avrunna och sköljda linser, bruna eller röda, kikärter eller sojabönor.
  • ca 4½ dl vatten
  • 50 g torrjäst
  • 2 tsk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 1 msk ljus sirap
  • 5 dl rågsikt
  • 7-8 dl vetemjöl special
  1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir ca 7 dl degvätska.
  2. Värm degvätskan till 42 C* (använd gärna en termometer9. Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller  blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
  3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
  4. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev. bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 C*.
  6. Grädda i ca 15 minuter mitt i ugnen.
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175C* i ca 25 minuter.
Smaklig Spis!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar